Website van Eke van Batenburg

hier

Paddestoelen

Hieronder ziet u alleen kleine afdrukjes, zogenaamde thumbs.
Als u op een daarvan klikt krijgt u die rechtsboven in een grotere versie te zien.
Door over die grote foto te "vegen" (kan ook met de muis!) komt de vorige of de volgende thumb vergroot in beeld.

En als u ontspannen in uw stoel achterover wilt leunen kunt u het rennende mannetje boven die grote foto klikken waarna alle foto's in een rustig tempo voorbij komen.
Met de "+" en de "-" kunt u het tempo desgewenst opvoeren of vertragen.

In 2015 maakte Hans Adema mij enthousiast voor paddestoelen wat resulteerde in een expositie "Dood=Leven" met foto's die ik toen van paddestoelen gemaakt had. Dat was het begin van een fascinatie voor de soortenrijkdom en veelheid aan vormen van fungi. Op deze website geef ik een blik op de vele soorten paddestoelen die ik sindsdien in Nederland heb gefotografeerd.

Vanwege het grote aantal is deze pagina opgedeeld in een aantal alternatieven. Door op een van de volgende "prototypen" te klikken verschijnen eronder de daarbij behorende foto's.

Die prototypen zijn hoofdzakelijk op de vorm gebaseerd, en niet op de systematische indeling. Zo heb ik bijvoorbeeld geweizwammetjes, kluifzwammen, koraalzwammen en stinkzwammen vanwege hun "knots"-achtige vorm bij de knotsvormige zwammen gezet, en bovisten en stuifzwammen tesamen met de kogelzwammen (systematische natuurlijk vloeken in de mycologische kerk).

Als beginnner heb ik nog vaak grote moeite om de juiste naam vast te stellen; gelukkig is het meeste door Hans Adema en Kees Pinster gedetermineerd. Als ik het zelf in "jeugdige" overmoed heb geprobeerd en dat fout heb gedaan ontvang ik graag een mailtje aan mij om het te verbeteren.


Schoteltjes,
kommetjes
+/- steeltje

Bolletjes
kogeltjes
 

Als Krukje
hoed & steel
plaatjes onderop
 

Trechtertjes
hoed ingedeukt
 

Gaatjeszwammen
onderop porien
hoed +/- steel
 

Knotsjes
steeltjes
geen hoed
 

Houtkorsten:
op hout
geen steel
 

Overig

 

Hier komen de paddestoelfoto's

©