Website van Eke van Batenburg

Patagonië

Hieronder ziet u alleen kleine afdrukjes, zogenaamde thumbs.
Als u op een daarvan klikt krijgt u die rechtsboven in een grotere versie te zien.
Door over die grote foto te "vegen" (kan ook met de muis!) komt de vorige of de volgende thumb vergroot in beeld.

En als u ontspannen in uw stoel achterover wilt leunen kunt u het rennende mannetje boven die grote foto klikken waarna alle foto's in een rustig tempo voorbij komen.
Met de "+" en de "-" kunt u het tempo desgewenst opvoeren of vertragen.

In november 2016 trok ik een maand door Patagonië, vertrekkend vanuit het gematigd klimaat van Buenos Aires in het noorden naar Puerto Madryn in het noord-oosten van Patagonië en vandaar naar Ushuaja op Vuurland in het verre zuiden dicht bij de Zuidpool. Daarna terug via het westen langs het Andesgebergte en het merengebied rond Bariloche.

Dat was een boeiende reis met veel contrasten qua natuur, niet alleen veel contrast van noord naar zuid, maar ook van de kust in het oosten naar het Andes gebergte in het westen.
Het grootste deel van Patagonië bestaat uit de pampa's, eigenlijk een soort woestijn waar alleen heel erg geharde planten en dieren in de sterke (ruk-)winden, droogte en temperatuursverschillen kunnen leven. En geharde mensen, de pampa's zijn heel dun bevolkt. Af en toe enorme uitgestrekte ranches met koeien en/of schapen.
Dicht aan de kust is het minder droog en heb je een veel rijker dierenleven.
Van Noord naar Zuid vormt de Andes bergketen een natuurlijke scheiding met Chili. In dat gebergte vind je schitterende landschappen waar je mooie treks kunt maken.
En tenslotte is er het noorden waar ik middels het mooie merengebied Patagonië weer verliet.

Dit alles resulteerde in een expositie die ik in 2017 gaf bij de O.T.V.(Onderlinge Tuin Vereniging) aan Vlietweg 66T.

Hieronder een kleine bloemlezing van 4 gebieden zowel landschappelijk alsook van zijn bewoners (hoewel het ver ten noorden van Patagonië ligt heb ik een beetje gesmokkeld en heb ik ook Iguazu en de stad Buenos Aires meegenomen).

Een maand is volstrekt onvoldoende om de gevarieerdheid van deze streek in al zijn rijkdom te verkennen. Daarom is deze fotoserie slechts een beperkte impressie; de werkelijkheid heeft veel en veel meer te bieden.

 

De stad...

... en zijn bewoners.

Iguazu en het merengebied...

...en zijn bewoners

De Pampa's....

...en zijn bewoners

Het Kustgebied....

...en zijn bewoners

Andesgebergte...

...en zijn bewoners

©