Website van Eke van Batenburg

Paddestoelen

Hieronder ziet u alleen kleine afdrukjes, zogenaamde thumbs.
Als u op een daarvan klikt krijgt u die rechtsboven in een grotere versie te zien.
Door over die grote foto te "vegen" (kan ook met de muis!) komt de vorige of de volgende thumb vergroot in beeld.

En als u ontspannen in uw stoel achterover wilt leunen kunt u het rennende mannetje boven die grote foto klikken waarna alle foto's in een rustig tempo voorbij komen.
Met de "+" en de "-" kunt u het tempo desgewenst opvoeren of vertragen.

 

In 2015 maakte Hans Adema mij enthousiast voor paddestoelen wat resulteerde in een expositie "Dood=Leven" met foto's die ik toen van paddestoelen gemaakt had. Dat was het begin van een fascinatie voor de soortenrijkdom en veelheid aan vormen van fungi. Op deze website geef ik een blik op de vele soorten paddestoelen die ik sindsdien heb gefotografeerd.
klik voor meer

Mijn hoop is dat u met een onbekende paddestoel in de hand snel bij een herkenbare foto en naam van een paddestoel komen. En voor mij helpt het ook om een reeds eerder geziene paddestoel waarvan de naam was weggezakt weer thuis te brengen. In zo'n geval is een groot overzicht soms behulpzamer om snel in de buurt te komen dan een boek waarin je moet bladeren of een ingewikkeld determinatiepad moet volgen (al is het daarna toch nodig om een goed boek te checken of een microscoop te pakken).
Voor zo'n overzicht is beknoptheid prettig en dat pleit voor maar één foto per paddestoel. Maar vanwege de variabiliteit heb ik vaak gekozen om toch een paar foto's op te nemen (zoals het elfenbankje of de gele trilzwam die soms lichtgeel en soms diep oranje is). En soms vind ik een paddestoeltje zo fotogeniek dat ik niet kan laten om nog een extra foto toe te voegen (zoals het rodekoolzwammetje of het geweizwammetje).

Vanwege het grote aantal paddestoelen is deze pagina opgedeeld in een aantal alternatieven. Door op een van de volgende "prototypen" te klikken verschijnen eronder de daarbij behorende foto's.
Die prototypen zijn hoofdzakelijk op de vorm gebaseerd, en niet op de systematische indeling. Zo heb ik bijvoorbeeld geweizwammetjes, kluifzwammen, koraalzwammen, stinkzwammen en zelfs netwatjes vanwege hun "steeltjes"-achtige vorm bij de knotsvormige zwammen gezet, en bovisten en stuifzwammen tesamen met de kogelzwammen bij de bolletjes (systematische natuurlijk allemaal vloeken in de mycologische kerk). En ook slijmzwammetjes zijn samen met de "echte paddestoelen" in hetzelfde keurslijf gepropt.
Het blijft helaas af en toe schipperen; zo staan er op de pagina trechtertjes een aantal trechterzwammen waar de foto nauwelijks of geen "trechterdeuk" vertoont en daarentegen zie ik bij sommige "punaise"-zwammen soms wel een trechterachtige deuk. En zo zijn nog wel meer inconsistenties die de autist in mij pijn doen. Tja......

Als beginnner heb ik nog vaak grote moeite om de juiste naam vast te stellen. Gelukkig is het meeste gedetermineerd door betere mycologen dan ik ben: Hans Adema, Lenie Bakker, Leo Jalink en Kees Pinster. Als ik het zelf in "jeugdige" overmoed heb geprobeerd en dat fout heb gedaan ontvang ik graag een mailtje aan mij om het te verbeteren.

Klik op een van onderstaande prototypes om alle daarop gelijkende paddestoelen te zien.


Schoteltjes,
kommetjes
+/- klein steeltje

Bolletjes,
kogeltjes
 

Trechtertjes
Lamellen al op steel
Hoed vaak ingedeukt
 

Als punaise:
hoed & steel
Plaatjes onder hoed
 

Als punaise:
hoed & steel
Porien onder hoed
 

(Gedeeltelijke) schijf
op hout
 

Korsten
op hout
geen steel
 

Knotsjes
staafjes
geen hoed
 

Overig

 

Alles op 1 enorm grote
pagina
 

Alles op 1 enorm grote
pagina
 

Klik op een van de types

©